Sprejmi

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke; z obiskom in nadaljnjo uporabo soglašate s piškotki.

Primarna preventiva na področju zlorab (Špela Premzel)

Projekt Primarna preventiva na področju zlorab in zanemarjanja spada v okvir primarne preventive na področju zlorab in zanemarjanja otrok. Gre za informativno aktivnost, namenjeno srednješolcem. Namen projekta je opremiti udeležence z informacijami, kako se zaščititi v ogrožajočih situacijah nasilja oziroma zlorabe, kam se obrniti po pomoč, kako razumeti zakonsko podlago in kako razumeti določene ogrožajoče situacije. Pojavnost zlorabe otrok, nizka stopnja razkritja primerov, travmatičnost zlorabe za otroka, nivo dostopnosti strokovne terapevtske pomoči za žrtve itd. jasno kažejo na potrebo in nujnost, da otroke vnaprej osvestimo in opremimo s potrebnim znanjem samozaščitnega ravnanja in skušamo na ta način preprečiti, da bi postali žrtve nasilja oziroma zlorabe.

Ideja za projekt izvira iz nekajletnega sodelovanja z ISA Institutom, Institutom za psihološko svetovalne razvojne projekte v Ljubljani, predvsem pa iz novih idej in razširitve videnj in možnosti, kaj lahko na področju primarne preventive v mariborskem okolišu razvijamo naprej. S projektom želimo poudariti pomen primarne preventive in prispevati k širjenju informacij, osvetliti to problematiko ter informirati mlade, predvsem pa prispevati k vzpostavitvi osnove za razvijanje primarne preventive na področju zlorab in zanemarjanja otrok v Mariboru.

Programi primarne preventive na področju zlorab in zanemarjanj otrok so usmerjeni k splošni populaciji z namenom, da preprečijo morebitne zlorabe ali zanemarjanja, preden se zgodijo.

Delavnice bomo izpeljali v štirih terminih - vsako srečanje bo trajalo dve šolski uri, 90 minut. Srečanja bodo potekala v mestni četrti Tabor in mestni četrti Pobrežje. Predvideno število udeležencev vsake delavnice je 20 do 25. Na delavnici bomo opredelili zlorabe in zanemarjanja otrok, predstavili zakonsko podlago za ukrepanje, izpostavili pomen primarne preventive ter predstavili preventivne programe.

Špela Premzel in Tina Palaić

Banka idej / Mednarodno / Ekipa / Razpis/Poziv / Podprti projekti / Usposabljanja / Galerija / Kontakt
© 2012-2020 MKC Maribor. Vse pravice pridržane.